موم زنبورعسل یا موم زنبور، موم طبیعی است که توسط زنبورعسل از شانه عسل ساخته میشود. این موم توسط ۸ غده تولید موم در قسمتهای شکمی زنبورهای کارگر تولیدشده که به درون کندو تخلیه میشود. زنبورهای کارگر کندو با جمعکردن آن سلولهای قفسه مانند را برای ذخیره عسل و حفاظت از لارو و نوزادان در داخل کندو ایجاد میکنند. موم زنبور استفادههای کاربردی فراوانی در صنایع غذایی و طعمدهندهها دارد (مثلاً بهعنوان عامل براقکننده یا منبع روشنایی/گرما). با توجه به سمی بودن جزئی مومهای گیاهی، موم زنبور قابلخوردن است و در اکثر کشورها و اتحادیه اروپا تحت نام E901 برای استفاده در صنایع غذایی مورد تأیید قرارگرفته است. با توجه به اینکه مونواسترهای موم زنبور به میزان کمی در روده انسان و سایر پستانداران تجزیه میشود میتوان گفت که ارزش تغذیهای چندانی ندارند.
مهمترین مورد مصرف ورق موم آجدار یا ورق موم آج شده، زنبورداری است. بهمنظور استفاده از موم تصفیهشده در کندو و اتصال آن به قابها موم را به روشهای مختلف و با دستگاه آج موم، آج میکنند. منظور از آج در اصطلاح زنبورداری، ششضلعیهای حکشده در دو طرف ورق مومی است که زیربنای دیواره حجرات میباشند. ورقهای موم آجدار با استفاده از ابزار خاصی به قابهای تختهای چسبانده میشوند و در داخل کندو در اختیار زنبورها قرار داده میشوند. این کار سبب میشود تا زنبورها انرژی کمتری برای تولید موم یا بهاصطلاح موم بافی مصرف کنند که سبب افزایش تولید عسل میشود. برای تهیه ورق موم آج شده از دستگاه آج موم استفاده میشود که در دو نوع دستگاه آج موم دستی و دستگاه آج موم اتوماتیک موجود است. ورق موم آجدار، باید طبیعی و خالص باشد تا زنبورداران نسبت به موم بافی ترغیب شوند. در این طرح مومهای طبیعی از زنبورداران خریداری میشود. پس از صاف کردن و جداسازی ناخالصیهای آن، موم تمیز و صافشده توسط دستگاه موم زنبورعسل از کد آیسیک این محصولات طرح 1514512402 و کد HS محصول طرح 15219010 است.
جدول 1: مشخصات موم زنبورعسل طبق طبقهبندی آیسیک
نام محصول
|
نام انگلیسی محصول
|
کد آیسیک
|
تعرفه گمرکی
|
رده زیستمحیطی
|
موم زنبورعسل
|
Honey beewax
|
1514512402
|
15219010
|
1
|
بسته بندی موم زنبور عسل
|
*
|
7495412438
|
*
|
1
|
|